Ce s-a întâmplat cu preţurile mondiale la alimente în luna septembrie – FAO Food Price Index
Sursa poza si informatii: Economica.net
Food and Agriculture Organization (FAO) publică lunar un indice al prețurilor la alimente, care oferă o imagine asupra modificărilor de prețuri ale unui coș de produse format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Acest indice este un indicator esențial pentru monitorizarea tendințelor pieței alimentare la nivel global.
În luna septembrie 2025, indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 128,8 puncte, ușor mai scăzută față de valoarea revizuită de 129,7 puncte din august. Aceasta reprezintă o creștere de 4,2 puncte (3,4%) față de septembrie 2024, dar rămâne cu 31,4 puncte (19,6%) sub nivelul maxim atins în martie 2022.
Fluctuații ale prețului zahărului
În mod notabil, prețurile la zahăr au scăzut cu 4,1% în septembrie comparativ cu august, atingând cel mai mic nivel de după martie 2021. Această scădere se explică prin așteptările unei producții îmbunătățite în Brazilia și îmbunătățirea prognozelor pentru recoltele de trestie de zahăr din India și Thailanda.
Decline în sectorul produselor lactate și uleiurilor vegetale
Prețurile produselor lactate au înregistrat o scădere de 2,6% față de luna precedentă, marcând a treia lună consecutivă de declin. În această categorie, prețurile la unt au scăzut cu 7%, influențate de factori sezonieri cum ar fi scăderea cererii de înghețată în emisfera nordică.
În ceea ce privește uleiurile vegetale, o diminuare de 0,7% a fost observată în septembrie. Acest declin s-a datorat, în special, cotațiilor mai mici la uleiul de palmier și uleiul de soia, însă s-au înregistrat creșteri la uleiul de floarea soarelui și de rapiță, ca urmare a dificultăților de aprovizionare din regiunea Mării Negre și Europa.
Cerealele înregistrează un declin ușor
Un ușor declin de 0,6% a fost înregistrat la prețurile cerealelor, pe măsură ce prețurile grâului au continuat să scadă pentru a treia lună consecutiv, ajutate de recolte bogate și cerere internațională redusă. De asemenea, prețurile pentru porumb au scăzut, în urma eliminării taxelor de export în Argentina.
Creșteri în sectorul cărnii
Spre deosebire de celelalte categorii, prețurile la carne au crescut cu 0,9%, stabilind un nou record istoric. Această creștere este susținută de majorarea cotațiilor la carnea de vită și oaie, în timp ce prețurile pentru carnea de porc și pui au rămas stabile.
Revizuirea producției mondiale de cereale
Într-un raport separat, FAO și-a revizuit în creștere estimările pentru producția mondială de cereale în 2025. Noul estimat arată o producție de 2,971 miliarde de tone, față de prognoza anterioară de 2,961 miliarde de tone. În 2025, producția globală de cereale ar putea fi cu 3,8% mai mare decât în 2024, aceasta fiind cea mai semnificativă creștere anuală observată după 2023.
Aceste dinamici subliniază importanța monitorizării piețelor globale pentru a înțelege nu doar evoluțiile prețurilor, dar și impactul acestora asupra economiilor naționale și securității alimentare.